Älä pukeudu näin kun menet ensimmäistä kertaa ratsastamaan

Ratsastus on harrastus, joka on erittäin viehättävä. Se myös kehittää tehokkaasti keski- ja alavartaloa. Sen on myös todettu ehkäisevän masennusta. Suosittelenkin siis lämpimästi ratsastusta itse kullekin! Uskon, että useat lukijat eivät ole vielä kertaakaan elämänsä aikana käynyt ratsastamassa. Tässä artikkelissa annan hyviä neuvoja siitä, että mitä ei missään nimessä kannata pukea päälleen, kun on menossa ratsastamaan ensimmäistä kertaa. Vaatteilla on suuri merkitys myös mukavuuden ja ennen kaikkea turvallisuuden kannalta!

Nainen ratsastaa

Liian pienet ja tiukat vaatteet

Tämä on sääntö numero 1. Liian pienissä ja tiukoissa kuteissa on erittäin epämukavaa ratsastaa ja tehdä ylipäätään yhtään mitään. Jos olet kokoa XXL, niin pukeudu ehdottomasti sen kokoisiin vaatteisiin. Naiset löytävät helposti myös perinteisistä kivijalkamyymälöistä kokoisiaan vaatteita, mutta miehillä se voi olla hieman haastavampaa suppeamman valikoiman takia. Laadukkaita ja tyylikkäitä XXL-vaatteita miehille löytyy parhaiten verkkokaupoista internetin ihmeellisestä maailmasta. Riittää, kun Googleen kirjoittaa hakusanaksi ”XXL-vaatteita miehille”. Myös vaatteiden tarkoituksenmukaisuudella on väliä. Ratsastamaan mentäessä on hyvä olla asianmukaiset vaatteet. Aina ei ole pakko olla vimpan päälle laadukkaat merkkivaatteet, vaan aivan hyvin riittää perinteiset verkkarit ja joku tavallinen pitkähihainen paita tai takki. Pääasia, että itse tekeminen tuntuu mukavalta.

Hameet, frakki ja mekko

Ratsastamaan mentäessä hameet ovat erittäin epäkäytännöllisiä. On erittäin haastavaa istahtaa turvallisesti hevosen selkään, jos hame on tiukka ja liian lyhyt. Myös hienompia juhlavaatteita en suosittelisi pukemaan päälle suunnatessa ratsastustalleille, sillä ne sotkeentuvat erittäin todennäköisesti ja voivat mennä pilalle. Ennen vanhaan, aikana, jolloin naiset eivät pukeutuneet housuihin, ratsastivat mekot päällä. Se on aika haastavaa ja hevosen päältä putoamisen riski on suurempi. Mekko on täten erittäin epäkäytännöllinen vaate ratsastukseen. Tasapainon kannalta on tärkeää, että molemmat jalat tulevat satulan toisille puolille. Myös jaloilla on tärkeä tehtävä hevosen ohjauksessa, joten hameet ja mekot on syytä jättää myös turvallisuussyistä pois.

Työhaalarit

Työhaalareissa voi tulla liian kuuma ratsastuksen aikana. Lisäksi ne ovat epämukavat ja kankean oloiset. Työhaalarit ovat tarkoitettu työmaalle, ei ratsastukseen. Kesähelteellä työhaalareissa ratsastaminen on myös siinäkin mielessä epämukavaa ja haitallista terveydelle, sillä elimistö kuivuu helpommin, jos hikoilee paljon. Ne myös voivat tuntua raskailta urheiluun ja ovat sitä todennäköisesti, jos kyse on esimerkiksi perinteisistä työhaalareista, jotka on tarkoitettu kylmässä työskentelyyn.

Epämukavat alusvaatteet

Ensisijaisen tärkeää on välttää epämukavia alusvaatteita kuten liian tiukkoja boksereita tai liian puristavia stringejä. Ne tekevät hevosen selässä olemisen tukalaksi. Ei ole mukavaa ratsastaa, kun olo on puristavan tukala. Kun on menossa ratsastamaan, niin kannattaa valita samanlaiset alusvaatteet, mitä käyttäisi muutenkin mitä tahansa urheilua harrastaessa. Naisilla urheiluliivit ovat ehdottomat. Vääränlaiset ja epäkäytännölliset alusvaatteet liikunnassa kuten ratsastuksessa voivat aiheuttaa epämiellyttäviä hankaumia, joten senkin takia käytännölliset urheiluun tarkoitetut alusvaatteet ovat paljon suotavampi valinta. Ne myös lisäävät rutkasti mukavuutta ja itse tekeminen tuntuu miellyttävältä. Hyviä alusvaatteita löytää urheilukaupoista.

Farkut

Missään nimessä en suosittele pukemaan ratsastamaan mentäessä lemppari farkkujasi. Farkut ovat epäkäytännölliset kaikessa, mikä liittyy urheiluun. Ne kuuluvat myös ehdottomasti pois ratsastuksestakin. Ratsastaessa farkut voivat sotkeentua ja liikkuvuus ei ole kovin hyvää. Farkut jalassa ratsastaessa menee ilo koko touhusta.

Lyhyet shortsit

Liian lyhyet housut kuten shortsit ovat epämukavat ratsastuksessa. Paljas iho voi hankautua ikävästi satulan ja hevosen päällä istuessa, joten shortseja parempi vaihtoehto on pitkälahkeiset tai nilkkapituiset mukavat housut.