Miksi navetoiden ja hevostallien kunnosta tulee pitää erityisen hyvää huolta?

Niin navetoissa kuin heppatalleillakin asuu aina eläin. Eläin, joka ei itse valitettavasti pysty kouraansa, puhumattakaan sorkasta tai kaviosta, nappaamaan sen paremmin vasaraa kuin lapiotakaan. Myöskään huonosta sisäilmasta kärsivä eläin ei osaa ilmaista pahaa oloaan ennen hengitysvaikeuksia, vaikka kattava sisäilmatutkimus olisi pitänyt tehdä jo paljon aikaisemmin! Siksi, juuri siksi kyseisten eläinten asumuksista tulee pitää huoli. Ihan samalla tavalla, kuin sikaloista tai kanaloistakin.

Porsas tai sika

Tuotantoeläin

Aloitetaanpas lehmistä. Niistä ihanista kirjavista, loikkivista ja mylvivistä ja hieman pullakoista tuotantoeläimistä. Se joka pihapiirissään tai sen lähettyvillä navettaa pitää yllä, on usein myös riippuvainen navetan asukkien tuotannosta. Olkoon kyseessä sitten maitotila tai lihakarjatila, mutta eläinten hyvinvointi on silloin tärkeää.

Mitä paremmin maitotuotannossa oleva lehmä syö, juo, nukkuu ja elää mukavaa elämää, sen paremmin se myös tuottaa maitoa hoitajalleen ja omistajalleen. Ainakin ilman suurempia poikkeuksia asia usein menee näin.

Vinkki! Tästä voi lukea lisää eläinten hyvästä hoidosta Suomen Eläinsuojeluliiton sivuilta: http://www.elainsuojelulaki.fi/seyn-tavoitteet/elainten-hoito-ja-kohtelu/

Jos lehmä laitetaankin asumaan ilman kattoa päänsä päällä tai ränsistyneeseen vajaan ilman parhaita kavereitaan, niin aivan varmasti myös tuotanto kyseisestä kaverista vähenee ihan runsaalla kädellä. Ihan siis vain ja ainoastaan rahallisenkin arvon takia on syytä pitää navettoja hyvässä kunnossa.

Suomalainen eläintuotanto

Jos taas otetaankin esille se, miten suloisia ja hassun hauskoja veijareita lehmät ovat, niin tuskin kukaan tahtoo niitä heitteille jättää. Jokainen voi mielessään kuvitella Mansikin itkun tuherruksen ja huutamisen, kun moinen raukka jää yksin pihalle kun muut ovat jo navetassa rouskuttamassa iltaheiniä. Puhumattakaan niistä ällöttävän söpöistä vasikoista, jotka huutavat jokaisen ruokkivan käden perään. Kukapa voisi moisia heitteille jättää tai asuttaa ränsistyneessä vajassa.

Suomessa myös erinaiset valvontaviranomaiset ovat varmasti kiinnostuneita siitä, miten tuotantoeläimet asuvat. Ovatko tilat ja välineet todellakin puhtaita, lypsylehmien kohdalla ainakin ollaan myös hyvin tarkkoja siitä, että maito siirtyy puhtaasti navetan säiliöön ja sieltä edelleen rekka-auton tankkiin.

Suomalainen kana

Vaikka maito käsitelläänkin hyvin ennen sen päätymistä kaupan hyllyille, turhia riskejä prosessin edetessä ei kannata ottaa. Jokainen tankillinen testataan erikseen ja valitettavasti maitotilalliselle on suuri menetys, jos tankillinenkin maitoa menee pilalle ihan vaan huolimattomuuden vuoksi.

Valvovat viranomaiset ovat varmasti myös kiinnostuneita siitä, miten lihakarja Suomessa elää ja voi. Jos maitotilalliselle hyvälaatuinen maito on tärkeää, niin eiköhän lihakarjatilalliselle se hyvä lihan laatu ole myös tärkeää. Eivät kuluttajatkaan aivan kaikkea siedä, vaikka suuressa massatuotannon maailmassa elämmekin. Jos tuottajan liha on huonoa, ei sitä kukaan tahdokaan. Ja uskoakseni hyvinvoivat eläimet tuottavat myös hyvää lihaa. Ja kyllä, niiden asumus vaikuttaa hyvin pitkälti myös niiden hyvinvointiin. Etenkin maitotiloilla, joissa lehmät viettävät talvensa pääasiassa sisätiloissa.

Kotieläin

Ennenmuinoin hevonen oli vielä normaali näky maatiloilla kotieläimenä, jota hyödynnettiin maatilan askareiden hoidossa. Nykyään hevonen on pääasiassa harraste- ja kilpakaveri. Jos siis ei tahdo parasta kaveriaankaan tunkea yksin pimeään koppiin, niin tuskin tahtoo myöskään parasta heppakaveriaan sellaiseen tunkea.

Hevonen on myös kotieläin, joka viettää suurimman osan päivästään samalla alueella. Olkoon heppa sitten ulkona tai sisätiloissa, niin samassa pihapiirissä kuitenkin. Talli on siis kovalla käytöllä päivittäin ja onhan se itse hepan koti. Juurikin siksi tallista ja sen ympäristöstä pitää pitää hyvä huoli.

Jokainen, joka koskaan on vähääkään ollut tekemisissä eläinten kanssa, tietää sen minkälaista hoivaa ja ajankäyttöä eläimet vaativat. Jokainen eläin on omanlaisensa ja vaatii omanlaistaan hoitoa ja huolenpitoa, johon myös kuuluu eläinten asumusten kunnossa pitäminen. Koska eläimet eivät pysty itse itsestään huolta pitämään, niin jonkunhan niistä on pidettävä huoli. Ja kyllä, mielellään paras mahdollinen sellainen, koska ovathan eläimet ihmisen uskollisia ja hyviä ystäviä, joista on paljon iloa!