Onko hevosen pitäminen kallista?

Mitä kuluja hevosen omistamisesta voi tulla?

Jokainen vähääkään hevostelun parissa pyörinyt tietää, että laji ei todellakaan ole halvimmasta päästä. Aina puhutaan siitä, kuinka kalliiksi tulee lasten jääkiekko- tai taitoluisteluharrastukset. Allekirjoittanut on kuitenkin sitä mieltä, että hevosteluun saa taatusti kulumaan enemmän rahaa. Ainakin silloin, jos harrastuksen ottaa tosissaan.

Hevonen

Hevosen omistajat sen tietävät, ettei kauramoottorin omistaminen ole aivan yksiselitteinen asia. Jokainen hevonen on oma persoonansa ja toisinaan ihmisen ja hevosen kemiat vain eivät kohtaa. Ei siis ole vallan yksiselitteistä mennä hevoskaupoille ja lähteä heppa trailerissa kohti kotia. Hevosen kanssa homman on toimittava ja vielä luonteenkin oltava mukava, onhan kyseessä harrastuskaveri.

Hevosen hankinta ei siis todellakaan ole edukasta. Hyvästa harrastuskaverista saa pulittaa sievoisia summia. Joidenkin harrastuskaverien kohdalla kysessä saattaa olla nelinumeroinen luku, mutta hiemankaan tasokkaampien ja urheiluhenkeä omaavien hevosten kohdalla voidaankin jo puhua viisi- tai jopa kuusinumeroisista luvuista.


Ylläpito

Hevonen on sekä harrastuskaveri, että osa perhettä. Kuka siis ei tahtoisi harrastuskevaerilleen tai perheenjäsenelle tarjota parasta mahdollista?

Hevosella on oltava siis katto pään päällä ja mahdollisuus ulkoilla päivittäin. Vaikka hevonen asuisikin omassa pihapiirissä, ei ylläpitäminen siltikään ole ilmaista, melkeinpä päinvastoin. Ruokinnasta ja siisteyden huolehtimisesta tulee paljon kuluja ja vaikka omistaisitkin halvimman sähkösopimuksen, tulee varsinkin talvella lämmityksestä ja hevosen asumuksen valaistuksesta huomattavat lisäkulut.

Vuokralla ollessaan hevosen päivittäisestä hoidosta, johon yleensä kuuluu vain ja ainoastaan tallipaikka, ruokinta ja päivittäinen ulkoilu, saa paikkakunnasta riippuen pulittaa sievoisia summia. Halvimpia kuulemiani summia vuokrakarsinapaikasta ovat olleet keskimäärin neljäsataa euroa kuukaudessa. Kyllä, neljäsataa siitä, että hevosella on katto pään päällä ja se pääsee muutamaksi tunniksi ulos päivittäin. Hyvässä tapauksessa joku myös käy ruokkimassa ja siivoamassa karsinan päivittäin, toisinaan kyseiset asiat taas kuuluvat hevosen omistajalle. Jos neljäsataa euroa kuukaudessa on halvin kuulopuheisiin perustuva hinta, jokainen voi kohdalleen vain kuvitella, mikä se kallein hinta mahtaakaan olla. Varsinkin siinä vaiheessa kun kyseessä on hevonen, joka viedään jollekin ylläpidettäväksi ja treenattavaksi.

Ruokinta

Ei hevonen yleensä pelkällä kauralla elä, vaikka varmasti tästäkin maasta löytyy hevosia, jotka elääkseen popsivat pelkästään kauraa ja heinää. Kuten ihmiset ja muutkin eläimet, myös hevoset tarvitsevat hyviä ravintoaineita pysyäkseen tervinä ja hyvässä kunnossa. Ravinnon laatuun ja lisäravinteisiin tulee kiinnittää huomiota etenkin siinä vaiheessa, kun todellinen urheilu alkaa olla kyseessä. Suurissa kisoissa starttaavat hevoset ovat huippu-urheilijoita ja eihän huippu-urheilijat pelkällä kaurapuurolla kovassa kunnossa pysy.

Ruokinta ei välttämättä ole kovin kallista, jos polle pärjää perusravinnolla. Polle voi kuitenkin olla allerginen tai muutoin reagoida ruokaan erilailla, jonka vuoksi se vaatii niin sanottua erikoisruokavaliota, kuten mikä tahansa muukin eläin. Hyvälaatuisesta ruuasta saa siis pulittaa myös sievoisen summan kuukaudessa, jos sellaiselle tarvetta on.

Varusteet

Varusteet ovat osa harrastamista niin hevosen kuin ratsastajankin kohdalla. Samoin kuin hiihtäjän sukset käyvät joskus vanhoiksi ja kuluneiksi, myös hevosen ja ratsastajan välineet kuluvat päivittäisessä käytössä. Osa varusteista on pitkäikäisempiä ja osa taas lähes kulutustavaraa. Ainakin hevosen hankintakuluihin kannattaa lisätä muutama ylimääräinen satanen ihan vaan varustekuluiksi.

Kengitys

Jos juoksijan lenkkarit kuluvat, niin kuluvat myös hevosen kengät. Riippuen yksilöstä ja kengästä, hevonen pitää kengittää vähintään kerran parissa kuukaudessa. Kengittäminen ei suurta kulua parissa kuukaudessa tee noin yleisesti ootaen. Jos kuitenkin kyseessä on erikoiskenkä, jonka kengityssepän pitää erikseen tehdä tai hankkia muualta, saattaa hinta kipaista korkeallekin.

Muutama muu seikka

Hevosen omistaminen on siis vain yhdenlaista kulua. Siksi ravipiireissä onkin hyvin tavallista omistaa hevonen suuremman porukan kesken. Kulut ovat pienemmät jokaista porukan henkilöä kohtaan, joten kuukausittaiset kulut saadaan helpommin peittoon. Ratsupuolella hevoset taas ovat usein harrastekavereita ja yhden tai kahden ihmisen omistuksessa, jolloin kulut toki ovat suuremmat henkilö kohden.

Ravipuolella kilpailujen palkinnot ovat mehevämpiä, kuin ratsupuolella. Ravipuolella hevosta kannattaakin raveihin ilmoittaa, vaikka voitosta ei suoranaisesti lähtisikään taistelemaan. Ratsupuolella kun kyse on enemmän harrastamisesta, saa itsensä pulittaa kipeäksi jo kisoihin osallistumisesta ja voittosummasta harrasteluokissa ei juurikaan mitään käteen jää.

Kisamatkat maksavat aina vaivaa ja rahaa hevosen omistajalta, etenkin silloin, kun omistaja itse lähtee hevosen kanssa kisaamaan tai reissuun. Kuukausittaiseen harrastamiseen kannattaa siis lisätä kisamatkojen kulut ja osallistumismaksut, jos sellaisiin tahtoo osallistua. Ja tottahan toki esimerkiksi ratsupuolella usein peritään talviaikaan maneesimaksua, jos maneesia tahdot käyttää. Tuskin kukaan tahtoo ratsastella peilikirkkaalla jäällä ulkona, jos mahdollisuus on treenata vakavissaan sisätiloissa hiekalla.

Ennen hevosen hankintaa, kannattaa siis tosissaan tehdä laskelmia siitä kuinka paljon rahaa hevosteluun keskimäärin kuluu. Kyllä, heppaharrastuksessa voidaan puhua jo nelinumeroisesta luvusta kuukausittain.