Onko hevosurheilu kuoleva laji?

Onko hevosurheilu kuoleva laji?

Hevosurheilu voi olla raveissa käymistä katsojana tai itse ohjaten ravihevosta. Se voi olla myös ratasastusharrastusta ja sen valmennusta. Hevosurheilusta löytyy monenlaisia osia. Kuinka moni niitä enää kuitenkaan harrastaa? Kiinnostavatko ne enää ja ovatko ne korvattu jollain muilla harrastuksilla ja toiminnoilla. Nykyään aikaa vie paljon internetin käyttö monella eri tavalla ja moni muukin asia on korvaantunut sillä. Lapsilla on nykyään ehkä liiankin paljon harrastuksia joten onko heillä enää aikaa harrastaa ratsatusta ja hoitaa hevosia? Ratsastus ei ole mikään halpa harrastus ja oman hevosen omistaminen vasta kallista onkin. Kuitenkin monen varsinkin pienen tytön toiveharrastus on ratsastus.

Raveissa käyminen on myös tietyllä lailla hevosurheiluaHevonen harrastuksena

Raveja järjestetään ympäri Suomen ja jokaisena vuodenaikana ja lähes jokaisena päivänä. Niihin voi mennä paikan päälle katsomaan ja myös lyömään vetoa lopputuloksista. Ihan ummikkona on vaikea tietää mitä veikata, joten veikkaaminen vaatii paljon asiantuntemusta. Moni perehtyykin tähän tarkoin ennen raveja ja saattaa jopa voittaa tällä suuria rahamääriä, mutta myös hävitä. Sitä on vaikea arvioida kuinka moni tätä enää harrastaa koska vedonlyönti onnistuu ilman paikallaoloakin. Veikata voi missä päin tahansa Suomea kun jossain on ravit. Moni kuitenkin haluaa mennä paikalle, jos ne ovat omassa kaupungissa. Kilpailuja seuraa vuosittain paikan päällä jopa 800 000 katsojaa.

Raviurheilua harrastetaan Suomessa paljon ja se ei ole mihinkään katoamassa. Se on yksi Suomen suosituimmista urheilulajeista. Lajin ympärillä liikkuu paljon rahaa. Jo pelien kokonaisvaihto on yli 200 miljoonaa vuodessa. Suomessa järjestetään monia suuria ravitapahtumia pienten tapahtumien lisäksi. Näitä ovat mm. Kuninkuusravit, Finlandia-ajo, Kriterium ja Suur-Hollola-ajo. Raviurheilu on ollut suosittua Suomessa jo 1800-luvulta alkaen ja Kuninkuusravit on järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1924. Se on ollut aina suosittu laji ja on sitä edelleen.

Ratsastus ja sen suosio nykypäivänä

Ratsastus voi harrastaa, mutta se voi olla myös työ. Moni kilpailee sen parissa. Ratsastus on kallis harrastus, mutta sitä kuitenkin moni tekee. Se on harrastus jota voi tehdä joka päivä mutta usein eri elämäntilanteissa siitä tulee taukoja. Jos on kerran innostunut harrastamaan ratsastusta, niin se into ei katoa helposti. Moni saattaa käydä ratasastustunnilla monen vuoden tauon jälkeen tai muutaman kerran vuodessa. Sen ei tarvitse olla harrastus, jossa pitää käydä kerran tai useammin viikossa. Sitä voi harrastaa helposti omien aikataulujen ja osaaminen mukaan. Siksi sitä on helppo harrastaa silloin kun ehtii. Ehkä tämä on yksi syy miksi sitä aina vaan moni harrastaa, kun ei tarvitse paneutua harrastukseen välttämättä liian tosissaan.

Ratsastus on myös mukava laji sosiaalisella tavalla. Sitä voi käydä harrastamassa yhdessä ystävän kanssa ja sieltä löytää myös paljon uusia ystäviä joista voi saada hyvä ystävän ja kaveripiirin jopa loppu elämäksi. Varsinkin kesäsisin järjestetään ratsastusleirejä ja tämä on suosioissa varsinkin lasten keskuudessa. Niihin mennään usein yhdessä ystävien kanssa ja solmitaan uusia ystävyyssuhteita. Talvella voi harrastus jäädä vähemmälle, mutta kesällä taas mennään leirille.

Hevosurheilu on ollut suosittua ja on sitä edelleen. Vaikka koko ajan tulee uusia harrastuksia ja aikaa vieviä asioita niin ravit ja muuta hevosurheilulajit jatkavat suosiotaan. Moni pieni lapsi innostuu harrastuksesta, kun monissa paikoissa järjestetään poniajelua ym. hevosurheiluun liittyviä asioita. Lajiin saadaan siis koko ajan uusia innokkaita harrastajia ja se ei ole lajina kuolemassa. Hevosurheilu on niin monimuotoista joten miksipä ne kaikki siihen liittyvät lajit yhtäkkiä kaikki loppuisivat.

Mitkä lajit vievät harrastajia?

Kun hevosurheilun harrastajat siirtyvät pois lajin parista, on yleensä taustalla jonkun toisen lajin aloittaminen. Jotkut siirtyvät pyörähtelemään perinteisemmille tanssilavoille kauniissa kellomekoissa, kun toiset taas viettävät vapaa-aikansa entistä enemmän kotisohvan vankina. Hevosurheilu kärsii kuitenkin yhtälailla trendeistä ja ilmiöistä kuin muutkin lajit – joskus se on suositumpaa ja välillä tulee lama-aikoja.