Tiesitkö kuinka paljon myös hevosille syötetään lääkkeitä?

Kuten kaikille muillekin, niin eläimille kuin ihmisillekin, niin hevosillekin syötetään lääkkeitä. Kyllä, paljon. Hevosesta kun on nykyään tullut harraste- ja kilpakumppani sen sijaan, että se olisi maatilan päivittäisissa askareissa työjuhtana.

Eläimen hoito

Harrastekaveri

Hevosesta on tullut ihmiselle ehkä enemmänkin lemmikki kuin kotieläin. Lemmikit tosin taidetaan määritellä sisällä asuviksi karvapalleroiksi joita hoidetaan ja hoivataan päivittäin enemmän kuin tarpeeksi, mutta näin se on myös hevosten kohdalla.

Harrastekaverin sairastuessa joko limaiseen yskään tai johonkin huomattavasti vakavampaan, kutsutaan taatusti paikalle eläinlääkäri ja sukkelaan. Ihan vaan siksi, koska harrastekaveri on tullut sairaaksi. Toki moinen huolenpito ei ole haitaksi, mutta aina kannattaa pohtia myös harrastekaverin pohjimmaista kuntoa. Jos kyseessä on kolmekymmentä käyvä vanha kaakki, kannattaako moista elvyttää enää viimeiseen saakka?

Vinkki! Lääketietouttasi voit lisätä lukemalla lääkeinfon sivuja:
http://www.laakeinfo.fi

Kilpakumppani

Niin ratsu- kuin ravipuolellakin peli on raakaa. Peli on jopa niin raakaa, että ammattilaiset odottavat jo sitä päivää tulevaksi, kun koko hevosurheilu kaatuu omaan olemiseensa. Jatkuvasti hevosten tulisi olla parempia ja parempia, ja niinhän ne ovatkin. Koska kuitenkin tulee vastaan se päivä, kun ei vaan enää yksiselitteisesti pystytä jalostuksen avulla tekemään paremmasta vielä parempaa.

Paremmuudessahan ei tietenkään ole kyse pelkästään jalostuksesta. Kuten mainittu, peli on raakaa. Milloin hevoseen tankataan punasoluja ennen rajua kisaa, jotta hapenottokyky olisi parempi tai milloin hevonen pumpataan täyteen testosteronia, jotta pääkoppa ei sano itseään irti ja hevonen pysyy kovassa kunnossa. Peli on siis todellakin raakaa Suomessa, puhumattakaan siitä mitä tapahtuu suuressa maailmassa.

Kilpaesteratsastus

Vaikea menettää

Jokainen lemmikin omistaja tietää, miten vaikeaa on menettää tai lopettaa se rakkain lemmikki. Ja usein lääkeiden avulla pyritäänkin pitkittämään eloa ja oloa maan päällä, vaikka todellisuudessa paras paikka lemmikille tai kotieläimelle olisi jossain aivan muualla. Irtipäästämisen vaikeus tulee yhä enemmän ja enemmän kyseeseen myös hevosten kohdalla ja niitä vanhoja klemppajalkoja koitetaan vielä kaikin tavoin elvyttää. Väärin, totaalisen väärin. Onhan se hyvä, ettei asioiden suhteen luovuta liian ajoissa, mutta roti pitää kaikessa olla.

Jos satavuotias poni ei pääse enää karsinastaan kävelemään tarhaan, on varmasti aika lopettaa kahdeksankymmentä vuotta kestänyt kipulääkitys, kortisonilääkitys ja kaikki muut mahdolliset elvytystoimet, eikö? Antaa poniinille mahdollisuus juosta paremmilla laitumilla ilman huolen häivää. Se, se on juuri sitä meidän ihmisten irtipäästämisen vaikeutta, jonka vuoksi pumppaamme lemmikit ja kotieläimet täyteen erinäisiä lääkkeitä.

MItä lääkkeitä eläimille?

Määräykset

Myös hevosilla toki on olemassa doping-testeja, joita aika ajoin jokaiselle tehdään. Kiinnijäämisen riski on myös aika suuri, etenkin kovalla tasolla ja tiheään kilpailevilla hevosilla. Määräykset ovat määräyksiä ja niiden rikkomisesta saa sanktion, onneksi.

Myös teuraseläinten kohdalla ollaan tarkkoja lääkkeistä ja lääkityksistä. Ei se meillä Suomessa niin vain mene, että kaakki raahataan teurastamolle ja makkaraa tulee monta kiloa. Teurastamolla ollaan tarkkoja siitä, kelpaako moinen liha edes jatkojalostukseen, vai onko poni-parka ollut niin kovalla lääkityksellä, että makkarankin katsotaan olevan jo itse doping-ainetta. Siitäpä uutta doping-makkaravinkkiä vaikka norjalaisille hiihtäjille..
Olkoon hevonen elossa tai ei, niin lääkityksiä on jos jonkinlaisia.

Eläinlääkäri toki lääkitykset useimmin määrää, mutta kuten hyvin jokainen tietää, niin tietynlainen tavara kulkee myös hyvin sukkelasti eteenpäin. Ja totuushan on myös se, että vähemmän hevosten lääkityksiä kontrolloidaan, kuin vaikka meidän ihmisten lääkityksiä. Vaikka eläinlääketiede onkin äärimmäisen hyvällä tasolla, niin jokainen silti huolehtii omasta kopukastaan omalla tavallaan ja valitettavasti joskus eläin on pumpattu täyteen lääkkeitä, hulluin tarina minkä olen kuullut, on hevoselle annettavan naisen hiivatulehduslääkettä! Voi kumpa toisinaan hevonen itse osaisikin kuvailla vointiaan!