Voiko osteopatiasta olla hyötyä ratsastajalle?

Lehmityttö

Ratsastaminen on laji, jossa etenkin vasta-alkajalle väärän asennon aiheuttamat ongelmat saattavat tuottaa yllättävän, mutta pitkäaikaisen piinaavan seuralaisen. Akuutti kiputila laukan tai ravin aiheuttamasta tärähdyksestä, huonosta ryhdistä, tai epätoivoisesti satulassa pysymisen yrittämisen seurauksena voi johtaa hyvinkin pitkään kierteeseen esimerkiksi alaselkäkivun vaivojen muodossa.

Vaikka oikeaoppista tippumistakin harjoitellaan enemmän tai vähemmän ahkerasti ratsastuskoulusta riippuen, voi tippuminen aiheuttaa ruhjeiden lisäksi myös venähdyksiä sekä kovan tärähdyksen jälkioireita. Myös kokenut ratsastaja saattaa näin ollen löytää itsensä lääkärin vastaanotolta kipulääkereseptiä anomasta.

Akuuttiin kiputilaan kipulääke saattaa olla paras vaihtoehto toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Pitkittyneeseen vaivaan se harvoin sellaista kuitenkaan on. Pitkittynyt, tai jopa kroonistunut vaiva, vaatiikin usein korjaavia toimenpiteitä kivun turruttamisen sijaan. Korjaavat toimenpiteet saattavat olla leikkauksia, fysioterapiaa – tai ehkä osteopatiaa!

Mitä on osteopatia?

Osteopatia on yli sata vuotta vanha tuki- ja liikuntaelinten manuaalinen hoitomuoto, jonka kehitti yhdysvaltalainen Andrew Taylor Still. Suomeen osteopatia rantautui 1980-luvulla Christer Pellaksen esittelemänä, ja tästä on muodostunut suosittu, toimiva ja luotettava hoitomuoto kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Osteopatia auttaa tutkitusti erilaisissa tuki- ja liikuntaelinten vaivoissa, kuten nivel- ja iskiaskivuissa, huimauksessa, päänsäryissä – jopa migreenissä! Osteopatia paitsi tutkii, myös hoitaa ruumiin toiminnallisia ja rakenteellisia ongelmia yllättävistä kiputiloista krooniseen ja pitkittyneeseen vaivaan. Vaiva voi olla kipua, tai esimerkiksi raajan puutuminen tai tunnottomuus. Osteopatiaa valvoo Suomessa Valvira, joten hoidon laatu ja taso on varmasti tasaista ja luotettavaa näiden koulutettujen ja rekisteröityneiden ammattilaisten toimesta.

Osteopatia toimii myös ennaltaehkäisevästi

Osteopathy

Osteopaatin koulutukseen kuuluu kehon rakenteen ja toiminnan tarkka tunteminen. Lihaksia, sidekudoksia ja niveliä käsittelemällä voidaan vaikuttaa paitsi käsiteltävään kiputilaan, myös kehon toimintaan yleisesti. Esimerkiksi päänsärkyyn liittyvät vaivat saattavat usein johtua lihasjännityksestä tai vaikkapa purentaongelmista. Nämä kaikki ovat osteopaatille tuttuja vaivoja, ja kehon kuormitusta eri keinoin keventämällä myös oireita saadaan lievitettyä – tai ehkä poistettua ne tyystin. Kokonaisvaltainen hoito auttaa paitsi kiputiloihin, myös unettomuuteen ja stressiin.

Stressi tai unettomuus voivat itsessään olla jo syy saapua osteopaatin vastaanotolle. Oireen ei siis tarvitse olla kivulias vaikuttaakseen elämänlaatuun huomattavan negatiivisesti. Osteopatia auttaa kehon huollossa ja palautumisessa myös kivuttomissa vaivoissa, ja sitä kannattaakin ajatella perushuoltona terveelle elämälle.

Osteopatia toimii myös ennaltaehkäisevästi. Hyvin huollettu keho edesauttaa mielekästä elämää, sekä auttaa havainnoimaan ja tuntemaan kehoa paremmin. Kipujen ja vaivojen puute ei missään nimessä ole syy jättää käymättä osteopaatin hoidossa. Tällä tavoin keho myös pysyy helpommin kivuttomana ja vaivattomana.

Osteopatia ratsastajan apuna

Vaikka osteopatiasta on apua kenelle hyvänsä, erityisesti ratsastajan vakituisena apuvälineenä se on mainio. Osteopatia auttaa paitsi kehon oikean muodon ja asennon löytämisessä ja ylläpitämisessä, myös palautumaan rankan harjoituksen jälkimainingeista. Ratsastus on suosittu laji, jonka kehonhallinnallisia opetuksia ei välttämättä valtaväestön keskuudessa osata arvostaa. Tämän vuoksi vasta-alkaja yllättyy varmasti lajin fyysisyydestä ja vaativuudesta heti ensimmäisen harjoituskerran jälkeen – ja osaa arvostaa vaikkapa lahjakorttia lähimmälle osteopaatille.

Ratsastus on suosittua etenkin lasten ja nuorten keskuudessa. Tämäkään ei kuitenkaan ole este ajan varaamiseksi osteopaatille. Yhä useammin osteopaatin asiakkaina ovat jopa vauvat. Nuori ikä ei siis ole este hoidon saamiselle. Pitkäaikainen hoitosuhde on varmasti etu, puhutaan sitten lastenhoidosta tai lääkäripalveluista. Tuttu osteopaatti vuosien ajalta takaa parhaan hoitotuloksen ratsastusharrastuksen jatkuessa – ja tämän jälkeenkin.

Yllättävät kiputilat on hyvä korjata ennen vaivan kroonistumista. Jos harjoituksen aikana tapahtuu haveri, on akuutti ongelma hyvä hoitaa lääkärin kanssa – mutta pian tämän jälkeen vaivaan kannattaa keskittyä myös osteopaatin avustuksella. On ehdottomasti suotavampaa korjata vaiva pysyvästi, kuin pitkittää vaivaa esimerkiksi kipulääkkeiden ja turrutetun kehon väärän asennon avulla. Pitkitetty vaiva kroonistuu nopeasti elämänmittaiseksi kumppaniksi, jos asiaan ei puututa.

Mistä osteopaatti ratsastajalle?

Esimerkiksi Osteopaatian erikoisosaaja Osteovire Helsingissä auttaa myös ratsastajaa pysymään vaivattomana lapsuudesta vanhoille päiville asti. Osteopatia hoitomuotona pyrkii hoitamaan kehoa kokonaisvaltaisesti harrastuksista riippumatta. Olipa keho sitten harrastuksen runtelema tai vaikka täysin kipuvapaa, on osteopatiasta elämän mittainen hyöty kenelle hyvänsä. Osteopatia on suosittua paitsi urheilijoiden keskuudessa, myös esimerkiksi istumatyötä tekevien toimistotyöläisten tai autokuskien kesken. Osteopatia sopii siis kaikille taustasta riippumatta!